Andrew Bailey är uppenbarligen inget fan av Bitcoin

Andrew Bailey: BTC har ingen koppling till pengar

I ett nyligen genomfört webinar med finansinstitut som värd tog Bitcoin Era sig tid att förklara bitcoin, stabila valutor och centralbankens digitala valutor (CBDC). Medan han var relativt positiv till de två senare enheterna verkade bitcoin gnugga honom på fel sätt, och han var inte särskilt kompletterande av världens främsta digitala valuta efter marknadsvärde.

I webinaret förklarade Bailey sina tankar om den digitala tillgången:

Låt mig börja med kryptotillgångar som bitcoin som har dykt upp under de senaste tio åren. De har inte någon koppling till pengar alls. Deras värde kan variera mycket och inte överraskande. De slår mig som grundläggande olämplig för betalningsvärlden där värdets säkerhet är viktig.

Till en viss grad måste vi förstå den mindre sanningen i Baileys ord. Han kommenterade att bitcoin och kryptovalutor som BTC tenderar att fluktuera, och på denna punkt är han verkligen rätt. När allt kommer omkring slutade bitcoin precis den föregående veckan på cirka 12 000 dollar, medan det idag handlas för nästan 2 000 dollar mindre till cirka 10 200 dollar.

Fortfarande är det dock fel vid denna tidpunkt att säga att bitcoin inte har någon koppling till pengar. Det finns vissa butiker – som Overstock.com – som accepterar det som en betalningsmetod. Dessutom har tillgången visat olika korrelationer med guld, aktier och till och med den amerikanska dollarn, så att säga att den inte har något samband med pengar är lite på den okunniga sidan.

Trots sin förbittring och avslag på bitcoin uttryckte Bailey en viss grad av förtroende för stabila valutor och hävdade att de sannolikt var pengarnas framtid. Han uppgav att när alla deras kinks var utarbetade, kunde de potentiellt göra mycket för människor och för det ekonomiska utrymmet. Bland deras potentiella fördelar är att sänka betalningskostnaderna och öka betalningshastigheterna. Han sa också att han såg dem fungera tillsammans med CBDC, vilket han är säker på att varje bank kommer att utfärda i den kommande framtiden.

Det här låter väldigt bekant

Baileys ord återspeglar de från miljardären och Berkshire Hathaway-vd Warren Buffett, som trots all sin ekonomiska framgång genom åren fortfarande inte bryr sig om bitcoin. I en intervju 2019 kommenterade han att bitcoin i slutändan inte hade något värde eftersom det inte var en investering som ledde till någonting. Det bara „satt där.“ Han jämförde också valutan med en knapp på skjortan och sa att det enda sättet att sälja den var genom att göra det med en person som var villig att betala mer för det än vad den ursprungliga köparen hade.

JPMorgan VD Jamie Dimon var dock också kritisk till bitcoin innan han senare beslutade att följa i valutans fotspår och släppa JPM Coin , en digital tillgång som är specifik för sin egen bankkedja.